Aan de slag als zzp’er

Gerelateerd

Heb jij een passie waarmee je voortaan graag jouw brood wilt verdienen? Dan kun je aan de slag gaan met jouw eigen bedrijfje als zzp’er. Weet je niet wat een zzp’er is? Dit is een ondernemer die zelfstandig te werk gaat. Bovendien heeft deze ondernemer geen personeel in dienst. De afkorting “zzp” staat namelijk voor “zelfstandige zonder personeel”. Wanneer je gaat starten met een eigen bedrijfje, dan kun je tegen behoorlijk wat aspecten aanlopen. Gelukkig hoeft het vandaag de dag allemaal niet meer zo ingewikkeld te zijn. Om je een handje te helpen vertel ik in deze blog precies hoe jij het beste aan de slag kunt gaan als zzp’er.

Een concreet ondernemingsplan

Het is ten eerste verstandig om een ondernemingsplan te maken. Ook al is het alleen maar voor jezelf. Door een ondernemingsplan op te schrijven krijg je namelijk inzicht in wat je wilt bereiken en of dit daadwerkelijk levensvatbaar is. Als je een goed idee hebt en dit op de markt wilt brengen, dan moet je altijd eerst in kaart brengen of er een kans van slagen is. Bovendien is het goed om alvast de concurrentie te bekijken. Wanneer de concurrentie moordend is en jij geen onderscheidende factor kan aanbieden, dan bestaat de kans dat jouw start-up nooit iets wordt. Daarom is eerst een concreet ondernemingsplan opstellen echt een must voor iedere startende zzp’er.

Andere belangrijke zaken

Daarnaast moet je vooraf ook inventariseren welke andere zaken je op orde moet hebben. Heb je bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Wanneer een beroepsfout jouw klant grote schade toebrengt, dan ben jij daar verantwoordelijk voor. In dat soort situaties is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van cruciaal belang. Dit is bijvoorbeeld niet nodig als je een illustrator bent, maar wel als je juridisch advies geeft. Bovendien moet je controleren of je überhaupt wel door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer. Wanneer de activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, dan ben je namelijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je verdient dan simpelweg wat bij met een hobby. Zodra je ingeschreven staat als zzp’er ben je voor de Belastingdienst wel een ondernemer. Dat betekent dat je ook aangifte apart voor jouw werkzaamheden als zelfstandige ondernemer moet doen.

Veilig werken als zzp’er

Zodra je een plan hebt voor jouw bedrijf en weet wat je allemaal te wachten staat, kun je de volgende stap zetten. Met een goede bedrijfsnaam en de juiste motivatie, kun je een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel (KvK) om jouw bedrijf in te schrijven. Na deze afspraak wordt alles officieel en kun je jouw bedrijf gaan openen. De banen waar je uit kunt kiezen als zzp’er zijn bijna eindeloos. Van timmerman tot schoonheidsspecialiste – het kan allemaal. Zolang je het maar wel veilig doet voor jezelf én jouw klanten.

Per baan moet je namelijk goed kijken wat voor spullen je allemaal moet aanschaffen en wat je verder nodig hebt om de werkzaamheden veilig uit te voeren. Als je aan de slag gaat in de bouw, dan heb je natuurlijk werkschoenen nodig. Daarnaast zijn andere vormen van persoonlijke bescherming erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een helm en handschoenen. Bezuinig hier niet op! Zo is bescherming van Bouwmaat een goede aanrader voor zzp’ers die net beginnen. Ga je als schoonheidsspecialiste aan de slag? Dan heb je natuurlijk hele andere dingen nodig. Denk hierbij aan een behandelstoel, een looplamp en verschillende producten om mee te werken. Inventariseer van tevoren of je het allemaal kunt betalen en of dit uitkomt in het ondernemingsplan dat je hebt opgesteld.

Anderen lazen ook