bedrijfsafval laten ophalen Zoetermeer

Buitenplaatsen van moderne stad Zoetermeer

Ik houd erg van geschiedenis en vooral oude, statige gebouwen hebben mijn interesse. Nieuwsgierig als ik ben, wil ik dolgraag weten wie daar gewoond hebben en hoe hun levens gelopen zijn. Tekenen van geschiedenis in het landschap vind ik geweldig. In mijn vrije tijd bezoek ik dan ook graag kastelen en buitenplaatsen. Nu heb je die in bepaalde delen van het land op grote schaal. Denk bijvoorbeeld aan de vele buitenplaatsen bij Hilversum waar het tegenwoordig goed wandelen is. Of aan de statige kastelen in Gelderland waar veel leuks wordt georganiseerd. Zelfs in de Randstad, vroeger veel groener, kun je echt een paar pareltjes vinden. Maar in bepaalde forenzensteden moet je ze echt met een zaklamp zoeken. Dat dacht ik ook van Zoetermeer. Toch heeft ook deze stad enkele bijzondere statige woningen.

’t Oude Huis: nieuwe functie

Een van de meest opvallende gebouwen is ’t Oude Huis in de Dorpsstraat van Zoetermeer. Dat was vroeger, toen Zoetermeer alleen nog maar uit die ene  Dorpsstraat bestond, de burgermeesterwoning.  In vergelijking met de andere panden in de straat is het duidelijk te zien dat daar een belangrijke man woonde. Later werd het het Stadsmuseum, maar dat is onlangs verhuisd. Voor de deur van het gebouw stond een grote container. Het museum moest bedrijfsafval laten ophalen Zoetermeer ingehuurd hebben want er kwam nogal wat uit het zo statige huis aan puin en restanten.  Het huis staat al een tijdje leeg en naar kopers wordt naarstig gezocht. Zoetermeerders hopen dat het huis toegankelijk blijft.

Buitenplaats Hofstede Meerzigt

Meerzicht is een van de oudere wijken van Zoetermeer en is vernoemd naar de buitenplaats die aan de rand van de wijk ligt: Hofstede Meerzigt. Deze buitenplaats is heel mooi bewaard gebleven en kent een lange geschiedenis. Het prachtige huis stamt al uit 1672 en is vele eeuwen later door de gemeente Zoetermeer in helemaal in oude luister hersteld. De lange oprijlaan zegt iets over de status die de eerste bewoners hadden. Het huis is door diverse regentenfamilies bewoond geweest en later werd het een boerderij. Inmiddels oogt het weer zoals de regentenfamilies het gezien moeten hebben. Ook de moderne geschiedenis van het huis kent roemruchte bewoners. Herman den Blijker heeft er een restaurant gehad. Al met al heeft dus zelfs zo’n moderne stad als Zoetermeer een aantal mooie buitenplaatsen om te bezoeken als je van geschiedenis houdt. Dus als je eens in de buurt bent: zoek ze op.

Geef een reactie