Borobudur, het grootste boeddhistische monument ter wereld

Gerelateerd

Borobudur is een boeddhistisch stoepa- en tempelcomplex in Midden-Java, Indonesië daterend uit de 8e eeuw, en een UNESCO Werelderfgoed. Dit is een van ’s werelds beste grote oude monumenten, de enige grootste boeddhistische structuur overal ter wereld. Weinig bezoekers die niet overdonderd raken door zowel de schaal van de plaats, als de opmerkelijke aandacht voor detail die in de constructie is terechtgekomen.

Borobudur ligt in een verhoogd gebied tussen twee tweeling vulkanen, Sundoro-Sumbing en Merbabu-Merapi, en twee rivieren, de Progo en de Elo.

Ontstaan van Borobudur

Er is geen definitieve schriftelijke vermelding van wie Borobudur heeft gebouwd of waarom het is gebouwd. Het werd waarschijnlijk gesticht als een religieuze site in de 8e eeuw op het hoogtepunt van de Sailendra-dynastie in Midden-Java. Men denkt dat de constructie een periode van 75 jaar heeft geduurd en rond 825 na Christus voltooid.

Verborgen monument

Borobudur lag verlaten en eeuwenlang verborgen onder lagen vulkanische as en dichte jungle groei. Niemand weet zeker waarom het werd verlaten, hoewel de populaire theorieën zijn dat de lokale bevolking gewoon niet geïnteresseerd was toen er in de 15e eeuw massale bekeringen tot de islam plaatsvonden, of ze werden gewoon verdreven door een grote vulkaanuitbarsting.

Borobudur werd echter nooit helemaal vergeten, waarbij de plaatselijke folklore ervoor zorgde dat de verhalen over het grote monument bleven voortleven. Wereldwijde kennis van het bestaan ​​ervan werd aangewakkerd in 1814 door Sir Thomas Stamford Raffles, toen de Britse heerser van Java, die werd geïnformeerd over de locatie door inheemse Indonesiërs.

De naam Borobudur werd voor het eerst geschreven in Sir Thomas Raffles’ boek over de Javaanse geschiedenis. De oorsprong van de naam Borobudur blijft onduidelijk, alhoewel de oorspronkelijke namen van de meeste oude Indonesische tempels niet langer bekend zijn.

Borobudur in de huidige tijd

Borobudur is sindsdien bewaard gebleven door verschillende restauraties. Borobudur wordt nog steeds gebruikt voor bedevaarten; eens per jaar vieren boeddhisten in Indonesië Vesak bij het monument en Borobudur is de meest bezochte toeristische attractie van Indonesië. Borobudur is gebouwd als een enkele grote stupa, en wanneer van bovenaf bekeken, neemt het de vorm aan van een gigantische tantrische boeddhistische mandala, die tegelijkertijd de boeddhistische kosmologie en de aard van de geest vertegenwoordigt.

De tempel demonstreert ook de invloeden van Gupta-kunst die de invloed van India op de regio weerspiegelt, maar toch zijn er voldoende inheemse scènes en elementen verwerkt om Borobudur uniek Indonesisch te maken. Kortom: een schitterend monument dat je zeker eens dient te bezoeken wanneer je een rondreis door Indonesië maakt.

Anderen lazen ook