Do it yourself en giet het met epoxy.

Gerelateerd

Je zal misschien nu wel denken: Wat moet ik doen en wat gieten? Wat is epoxy dan? Nou die vraag gaan wij voor jouw beantwoorden. En dan vertellen we ook gelijk wat je er allemaal mee kan doen. Want het is natuurlijk veel leuker om zelf iets te maken, en vooral wanneer het blijvend is. Dan kan je altijd zeggen van: Goh kijk eens, dat heb ik zelf gemaakt. Dus haal die handjes maar uit de mouwen en ga er maar klaar voor zitten. Want wij gaan aan de slag met epoxy.

Maar welke eigenschappen heeft epoxy dan eigenlijk?

Nou, epoxy is eigenlijk een thermohardende kunststof. Thermohardend betekend dat het verhard wanneer het verwarmd wordt. En kunststof kennen we allemaal.  Wanneer je epoxy koopt is het dus vloeibaar, het wordt hard wanneer je het verwarmd. Tijdens de productie is epoxy een dun en vloeibaar element. Het kan gebruikt worden om veelmateriaal te impregneren. Wanneer het goedje is uitgehard in combinatie met glasvezel, dan krijgt het een nieuwe naam, namelijk composiet. En composieten zijn licht en sterk, weer- en waterbestendig en worden onder andere toegepast in boten. Super handig spul dus eigenlijk. Maar buiten dit, wordt epoxy ook gebruikt als basis voor veel producten. En wist je dat epoxysuper sterk is. Want het heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan van beton. Door de vloeistofdichtheid kan het worden toegepast in vele bewerkingen. Dus epoxy is van veel markten thuis.

Maar wat kan je er allemaal mee?

Wanneer epoxy nog in zijn vloeibare vorm is, kan je er eigenlijk best wel veel mee. Je kan het gieten in een eigen mal en dan heb je je eigen kunstwerk gemaakt. Maar epoxy wordt ook gebruikt in een twee com[onentenlijm. Ook zie je het goedje terug bij de vliegtuigmodel bouwen. Buiten dit, wordt epoxy ook in vloeren gebruikt. Epoxyvloeren zijn populair geworden binnen de industriële sector Dit door de slijtvastheid en vloeistofdichtheid. De epoxyvloeren worden voornamelijk gebruikt in bijvoorbeeld bedrijfsruimtes, parkeergarages, fabrieken en winkel. 

Maar we weten allemaal, dat veel dingen niet zonder risico’s zijn. Wanneer epoxy nog niet uitgehard is kan je er een allergische reactie van krijgen. Bekende allergische reacties zijn onderanderen eczeem, roodheid en zwellingen. Buiten de allergische reacties kunnen de vergaarders ook bijtend zijn en kunnen ze brandwonden veroorzaken. Dus wanneer je er mee gaat werken, werk er dan wel voorzichtig mee.

Anderen lazen ook