Een bandje: meer dan alleen muziek

Gerelateerd

Je speelt al jaren gitaar. Misschien heb je af en toe wel mee gejamd in cafeetjes en barretjes, en zo nu en dan op een kerstborrel gespeeld met een huisband van je werk. Je krijgt te horen van mensen om je heen dat je lekker kan spelen. En misschien begint het dan te kriebelen, misschien wil je wel eens een echt bandje beginnen…

Ik kan uit eigen overtuiging spreken dat in een bandje spelen naast je werk echt een fantastische hobby en uitlaatklep is. Maar vergis je niet. Een bandje is méér dan alleen muziek maken. Veel startende bands zullen er dan ook tegen aan lopen: het regelwerk, het gedoe er om heen. En dit doet vaak ook de das om veel leuke muzikale initiatieven.

Een bandje runnen kost moeite. In deze blog zal ik je wat tips geven van dingen die ik uit eigen ervaring heb meegemaakt. Hoe houdt je een bandje in stand?

1. Bandbonding

Dit is heel belangrijk. Natuurlijk moet er een muzikale klik zijn. Maar daarnaast moet een band gewoon een hechte vriendenclub worden. Je moet op elkaar kunnen rekenen, je moet elkaar net zo goed kennen als je vrouw. Organiseer daarom avonden om ook naast jullie muzikale activiteiten elkaar goed te leren kennen.

2. Structuur

Neem de tijd met elkaar om dingen duidelijk af te spreken. Doe dit niet tussen neus en lippen door op repetities, maar maak er een officieel moment van: een bandvergadering waarbij ook notulen gemaakt worden. De structuur begint bij een vast repetitie moment op een vast tijdstip, wat voor ieder een heilig moment zou moeten zijn. Bespreek regelmatig met je band wat je visie is en bijpassende doelen zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het genre, repertoire, aantal gigs, duur van de set, et cetera. Waar ligt de prioriteit: nieuwe muziek, of show verbeteren? Zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan en iedere repetitie goed besteed wordt om naar dat doel toe te werken.

3. Taken verdelen

Zorg vervolgens dat iedereen iets doet om de boel draaiende te houden. Binnen de band heb je ongetwijfeld een muzikaal genie en/of bladmuziek goeroe. Maar je zal ook iemand nodig hebben voor de financiën en boekhouding, voor promo, voor logistieke plannen per gig, voor extern contact, voor het actief zoeken naar optredens, voor het beheer van alle documentatie, enzovoorts. Verdeel deze taken eerlijk onder elkaar en durf elkaar aan te spreken als iemand zijn taakje niet goed doet.

4. Maak je band zichtbaar

Investeer in goed promo materiaal. Ten eerste zijn dit goede recordings van je band die een beeld geven van jullie performance live en muziekstijl. Daarnaast is dit social media: verspreid je naam op zo veel mogelijk platforms. En onderhoud dit actief: post berichten over jullie optredens, maar ook neven activiteiten of repetitie insights. Tenslotte heb je nog de zichtbaarheid op events zelf. Zorg voor een goede banner met je naam, of een beachvlag bij de entree van de locatie waar je speelt.

Het is niet voor niets dat professionele bands normaal een manager hebben. Er komt veel bij kijken. En deze taken zullen jullie onderling op je moeten nemen. Maar als iedereen gepassioneerd is over de band, komt dat goed!

Anderen lazen ook