Een huis kopen in deze tijd, doen of niet?

Gerelateerd

In vele markten en branches is er door de corona crisis een enorme onrust aanwezig. Ondernemers dienen hun panden te sluiten en dreigen failliet te gaan, terwijl supermarkten juist record omzetten draaien. Ook op de huizenmarkt zijn er enige onzekerheden en verschillen in bijvoorbeeld de hypotheekrente, wat vele kansen zou kunnen opleveren wanneer je van plan bent een huis te kopen. Is het nu verstandig om in deze tijd een huis te kopen, of is het toch nog even beter als je wacht? We geven je graag meer informatie, zodat je na het lezen van dit blog een iets duidelijk beeld zult krijgen van de situatie! 

Wat is de maximale hypotheek die je kunt krijgen?

Wanneer je een huis gaat kopen, is het als eerste van belang om te kijken wat je maximale hypotheekbedrag is. Op basis van je budget kun je vervolgens huizen gaan bezichtigen, om uiteindelijk een huis te kunnen kopen.

Echter is het wel zo dat er een zeer grote vraag is op de huizenmarkt, ook op het gebied van koophuizen. Waar het ene huis erg lang te koop staat, zijn er ook vele huizen die maar een aantal dagen te koop hoeven te staan en hierna al verkocht zijn. Wanneer je een huis verkoopt kan dit dus erg snel gaan, wat dus ook betekent dat je erg snel moet zijn wanneer je een huis wilt kopen.

Tegenwoordig werken makelaars ook met bepaalde veilingen. Bij een veilingmodel zijn er bijvoorbeeld vijf geïnteresseerden uitgekozen, die ieder een bod mogen doen op het huis. De richtprijs staat bijvoorbeeld op €250.000, terwijl de hoogste bieder met €280.000 alsnog over het huis zal beschikken. Hierbij wordt het risico gelegd bij de kopers, waardoor de geïnteresseerden met elkaar moeten concurreren om het huis te kunnen bemachtigen. 

Profiteer van de lage rente

Deze tijden zijn echter wel tijden van lage rente. De rentepercentages zijn eigenlijk bijna nooit zo laag geweest, alhoewel de rentes al aardig terug beginnen te trekken door de corona crisis. Het zou je dus erg veel kunnen schelen wanneer je nu de hypotheek vaststelt voor je huis, zodat je zult beschikken over een lage rente. Maar hoe lang leg je de rente van je hypotheek nu vast?

Stel je rente vast voor een langere termijn

In een tijd van lage rente, kan het erg interessant zijn om de rente voor een langere tijd vast te stellen. De totale aflossing van de hypotheek zal in de meeste gevallen 30 tot 40 jaar in beslag nemen. Wanneer je ervoor kiest om tijdens een lage rentestand de hypotheek voor 20 jaar vast te stellen, zul je dus 20 jaar lang over dezelfde lage rente beschikken!

Het enige nadeel van het vaststellen van een rentepercentage op lange termijn, is dat het rentepercentage ook lager uit zou kunnen vallen in die 20 jaar. Dit is echter een risico die je zelf zou moeten nemen. Hypotheekrente.nl geeft je een inzicht in de verschillende hypotheekrentes en de percentages die gelden bij langere looptijden. Bovendien vind je op Hypotheekrente.nl meer informatie over hypotheekrentes, zodat je goed op de hoogte bent en weet waar anderen het over hebben wanneer je een huis gaat kopen!

Anderen lazen ook