Huize Frankendael

Amsterdam

Over Huize Frankendael
Huize Frankendael is het laatste buitenhuis van Amsterdam. Gebouwd in de 17e eeuw, werd het huis gebruikt door notabelen om van natuur en vriendschap te genieten.
De stad heeft het buitenhuis inmiddels omarmd, maar aan het grote genieten is weinig veranderd. Huis, tuin en keuken staan het gehele jaar dagelijks open voor de combinatie natuur, gastronomie en cultuur.

Kunst en Cultuur
In Huize Frankendael vinden het hele jaar exposities van kunstenaars plaats. Samen met de Frankendael Foundation organiseert Merkelbach regelmatig avonden waarbij de beleving van eerlijke, pure en duurzame gastronomie en kunst samenkomen.

Restaurant Merkelbach
Restaurant Merkelbach draagt de naam van de stadsbouwmeester Ben Merkelbach en bevindt zich in het koetshuis van het 18e-eeuwse Huize Frankendael. In de stijltuin, waar het terras is, beleef je de seizoenen in de stad. 

Partijen en vergaderingen
Naast het restaurant zijn er in Huize Frankendael prachtige ruimtes: de salons, het koetshuis, de boardrooms.Deze ruimtes zijn beschikbaar voor groepen van 2 tot 400 personen voor o.a. huwelijken, vergaderingen en private dining. De keuken van Merkelbach verzorgt de culinaire invulling voor deze gelegenheden.

Historie
Frankendael is de enig overgebleven buitenplaats in de Watergraafsmeer. Langs de Middenweg lagen ooit tientallen buitenplaatsen naast elkaar. In de Gouden Eeuw ontwikkelden rijke Amsterdammers tot in de wijde omtrek van de stad speciale gebieden waar buitenplaatsen werden gesticht. Ver van de drukte van de stad kon de eigenaar zich daar in kleine kring terugtrekken om te genieten van de natuur, de oogst aan groente en fruit en de rust van het buitenleven. Aan de Amstel en de Vecht, maar ook in ’s-Graveland en Kennemerland zijn nog mooie voorbeelden te vinden. Het historische complex van Frankendael – nu een beschermd rijksmonument – was ooit een buiten de stad gelegen zomerverblijf.

Landgoed

Typering
goed bewaard