Landgoed Elswout

Overveen

Landgoed Elswout bij Overveen is een van de oudste buitenplaatsen in Zuid-Kennemerland.

Het Grote Huis van Elswout is een voor Nederland zeldzaam staaltje negentiende-eeuwse eclectische architectuur. Architect Constantijn Muysken heeft voor zijn ontwerp uit allerlei stijlen geput. Belangrijkste inspiratiebron vormden de zestiende-eeuwse villa’s buiten Rome: er is een verbluffende gelijkenis tussen de voorgevel van de villa Farnese in Caprarola en de oostgevel van Elswout.

Op landgoed Elswout zijn behalve het huis en het park talloze bijzondere monumenten aanwezig, zoals een modelboerderij, dienstwoningen, blokhutten, tuinhuisjes, stallen en koetshuizen, een ijskelder en een aardappelkelder. Meest in het oog springt de oranjerie met zijn grote glazen koepel.

De Orangerie
De Orangerie Elswout is de grootste orangerie van Nederland. Centraal gelegen in de Randstad, vlakbij Haarlem, Amsterdam, Schiphol en het strand van Bloemendaal en Zandvoort. 
Vroeger al een geliefd toevluchtsoord van Amsterdamse kooplieden, nu nog steeds een oase van rust dankzij de unieke ligging op het landgoed Elswout. 
De Orangerie biedt een zee van natuurlijk licht. U zult zich in elk jaargetijde 'buiten' voelen! 

Landgoed

Typering
goed bewaard
Ontstaansgeschiedenis
gesticht als buitenplaats
Architectuur
eclecticisme

Groen

Tuinarchitectuur
landschapsstijl
Hoofdfunctie groen
wandelgebied