Ga direct naar inhoud

Huize Glory

Bergen aan Zee

Een buitenplaats die veelal nog bekend staat om haar oude naam is Huize Glory. Als men uit de buurt komt van Bergen aan Zee, zal hij of zij het misschien ook wel kennen als Villa Russenduin.

Historie
In 1916 gaf de steenrijke August J. Jansen uit Baarn opdracht tot de bouw van Villa Russenduin. Ondanks de Eerste Wereldoorlog en de bijkomende aanvoerproblemen werd het zomerverblijf van de puisant rijke August opgeleverd vol marmer en teakhout.
Lang kon August Jansen niet genieten van zijn zomerverblijf, omdat hij kort na de oplevering overleed. Zijn nabestaanden verkochten het pand aan een instelling die kinderen opving die moesten aansterken. In de zogenaamde BIO-vakanties kwamen de toenmalige bleekneusjes uit Amsterdam en andere grote steden naar Bergen aan Zee. 
Tijdens de Tweede Oorlog maakten de Duitsers als bezettingsmacht ook gebruik van villa Russenduin. Het torentje dat aanvankelijk de aanblik van een burcht moest geven, werd opgehoogd met 7,5 meter.

Huidige tijd
Tegenwoordig schuilt er een hotel in het voormalige zomerverblijf van de familie Jansen. 

Landgoed

Typering
goed bewaard

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.