Buitenplaats Beeckestijn

Velsen-Zuid

De Buitenplaats
Beeckestijn is een 18de-eeuws landgoed van grote allure, een prachtig voorbeeld van de cultuur van de Hollandse buitenplaats. Het is één van de weinige in zijn geheel bewaard gebleven grote buitens die aan de duinrand in Kennemerland werden gesticht als zomerverblijven van Amsterdamse regenten. De huidige buitenplaats is ontstaan uit een 17de-eeuwse hofstede. Sinds het begin van de 17de eeuw heeft de buitenplaats minstens zes verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. Dit gebeurde in opdracht van Amsterdamse regentenfamilies Corver, Trip en Boreel. Beeckestijn bleef ruim twee eeuwen in handen van de familie Boreel, totdat het in 1952 door de gemeente Velsen werd gekocht. Het huis werd in de oorlog ernstig aangetast. Het was onbewoonbaar en belangrijke interieurdelen verdwenen. Sindsdien is het huis met geld van particuliere instanties, fondsen, gemeente, provincie, rijk en de Europese Gemeenschap gerestaureerd.

De tuin 

De tuinen van de 18e eeuwse buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid zijn uniek voor Nederland, omdat alleen hier twee historisch belangrijke stijlvormen naast elkaar gezien kunnen worden; een strak geometrisch opgezet deel volgens de Franse barok en aansluitend een speels meer natuurlijk Engels landschapspark. Goed bewaard en een oase van rust in de drukke Randstad.

In de kruidentuin achter de slangenmuur bij het noordelijk koetshuis ligt ‘de border van de toekomst’, ontworpen en aangelegd door Modeste Herwig. Het is een reactie en antwoord op de verstening van onze achtertuinen. Een uitbundige milieuvriendelijke mix van bloeiende struikjes, kleurrijke planten, eetbare gewassen en geurende kruiden. 

Landgoed

Typering
goed bewaard