Schaep en Burgh

's-Graveland

De Buitenplaats
Op de buitenplaats Schaep en Burgh wandel je over imposante beuken- en eikenlanen. Het statige landhuis heeft een oranjerie en koetshuis. Achter het huis vind je een vijver met een eiland.
Buitenplaats Schaep en Burgh ligt statig en voornaam aan het Noordereinde in 's-Graveland. Vanuit het landhuis zijn er schitterende uitzichten over de parktuin en vijver. De imposante beuken- en eikenlanen, het Capitool achter het landhuis, de vijver met het eiland en vooral het hoofdgebouw met oranjerie en koetshuis geven het buiten echt grandeur. Sinds 1976 bevindt het hoofdkantoor van Natuurmonumenten zich in dit gebouw.

Verschillende stijlen door de jaren heen
In de 17de eeuw kwam Schaep en Burgh tot stand. In het begin van de 17e eeuw werd er een bescheiden classicistische tuin aangelegd. Deze formele en symmetrische indeling van lanen en groen was geïnspireerd op de toenmalige Franse tuinen. Eind 18e eeuw begint men de tuin aan te passen naar de nieuwste tuinmode: de landschapsstijl. Glooiend landschap, begroeide heuvels, uitbundige boomgroepen en natuurlijk ogende gebogen waterlopen. De fraaie parkaanleg op Schaep en Burgh werd voltooid onder de bekende Nederlandse tuinarchitect J.D. Zocher jr. Op het buiten is nog een mooie slangenmuur uit 1730, een ijskelder en een authentiek tuinhuis, het Capitool, te vinden.

Het Capitool
Omstreeks 1820 werd het Capitool naar ontwerp van Zocher gebouwd als biljartkamer. In de jaren 90 is het na verwoesting door een storm gerestaureerd. In de zomer van 2002 is het volledig afgebrand en weer herbouwd.

Hoofdkantoor Natuurmonumenten
Het landgoed werd tot 1951 particulier bewoond door de families Bicker, van Hoorn, van Loon en Dedel. Natuurmonumenten kocht Schaep en Burgh in 1971. Na een grondige restauratie werden de gebouwen in 1976 in gebruik genomen als hoofdkantoor van de vereniging.

Landgoed

Typering
goed bewaard