Ga direct naar inhoud

Eten en drinken

Op veel buitenplaatsen kunt u de smaakpapillen laten strelen. Geniet van een high tea bij het Oude Slot in Heemstede, drink een wijntje op de loungebanken bij de Orangerie in Elswout in Overveen, of reis terug in de tijd voor een diner in de stijlkamers bij het restaurant Vrienden van Jacob in Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord.

Beeckestijn restaurant koetshuis
Rijksmonumenten.nl

Restaurant Beeckestijn

Rijksweg 130, Velsen-Zuid

Geniet van een heerlijke lunch of diner in dit in het noordelijk koetshuis gevestigde restaurant. Met veel seizoengroenten en kruiden uit eigen tuin en boomgaard. Met uitzicht op prachtige 18e eeuwse tuinen en vijvers.

Restaurant Beeckestijn 

Duin en Kruidberg

De Vrienden van Jacob

Duin en Kruidbergerweg 60, Santpoort

Het Michelin-sterrestaurant bevindt zich op Landgoed Duin & Kruidberg - in de vroegere zomerwoonkamer en serre van het landhuis van Jacob Theodoor Cremer. Hij liet dit bouwen om familie en vrienden te ontvangen. 

De Vrienden van Jacob

Elswout orangerie

Orangerie Elswout

Elswoutlaan 22, Overveen

Kom de bijzondere sfeer proeven van deze Orangerie - vroeger ook geliefd als toevluchtsoord van Amsterdamse kooplieden. Geniet op zondag van een afternoon tea of een glas wijn. 

Orangerie Elswout

Huize Frankendael Restaurant Merkelbach

Restaurant Merkelbach

Middenweg 72, Amsterdam

Restaurant Merkelbach draagt de naam van de stadsbouwmeester Ben Merkelbach en bevindt zich in het koetshuis van het 18e-eeuwse Huize Frankendael. In de stijltuin, waar het terras is, beleef je de seizoenen in de stad.

Huize Frankendael - Restaurant Merkelbach

Landgoed Groenendaal

Groenendaal 3, Heemstede

Het restaurant bevindt zich in het voormalige koetshuis van Landgoed Groenendaal. Een verblijf staat altijd in het teken van lekker genieten. Van elkaars gezelschap, een mooi glas wijn, bijzondere gerechten en de prachtige natuur.

Landgoed Groenendaal

Pannenkoekenhuis Konijnenberg Groenendaal
Konijnenberg.nl

Pannenkoekenhuis De Konijnenberg

Herenweg 33, Heemstede

Aan de rand van het Groenendaalse bos ligt pannenkoekenhuis De Konijnenburg. Een ideale plek om met het gezin te genieten van heerlijke Oud-Hollandse pannenkoeken.

De Konijnenberg

Het Oude Slot Theeschenkerij

Theeschenkerij Het Oude Slot

Ringvaartlaan, Heemstede

Landgoed Het Oude slot kent nog een een aantal monumentale gebouwen in fraai aangelegde tuinen met waterpartijen. In de voormalige dienstwoning is De Theeschenkerij gevestigd. Hier kunt u genieten van een heerlijke high-tea. 

Theeschenkerij Het Oude Slot

Theeschenkerij Velserbeek
Kenneth Stamp

De Theeschenkerij

Velserbeek 3, Velsen-Zuid

Midden in een groene en rustige omgeving ligt De Theeschenkerij Velserbeek, in de voormalige oranjerie van buitenplaats Velserbeek. Na een wandeling kunt u hier genieten van een heerlijke high tea.

De Theeschenkerij

Theetuin Sperwershof

Theetuin Sperwershof

Noordereinde 52, 's-Graveland

In een 19e eeuwse moestuin is een theetuin aangelegd waarin u kunt genieten van biologische lekkernijen. Ook is het mogelijk om bloemen en kruiden te plukken uit de naastgelegen pluktuin.

Theetuin Sperwershof

Deel via social media

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.