Fietsroutes Noord-Kennemerland

De fietsroutes in Noord-Kennemerland voeren uw langs de meest kleine dorpjes en bijzondere plekken die deze regio te bieden heeft.

Hoewel Noord-Kennemerland (groot Alkmaar) erg uit de buurt was voor de vroegere Amsterdamse koopmannen en de buitenplaatsen vooral zijn gebouwd door rijke Alkmaarders, zijn er zeker meedere prachtige buitenplaatsen gesticht. Vooral het plaatsje Bergen heeft een geheel eigen karakter gekregen als kunstenaars dorp. Bovendien hebben tegenwoordig nog steeds veel mensen een vakantiewoning hier. Het idee van een zomerhuis is nog niet verloren gegaan. 

Kranenburgh

Verlangen naar buiten

Alkmaar en omgeving (36,5 km)

Ook vanuit Alkmaar trok de stedelijke elite in de zomer naar buiten. In Heiloo en Bergen bouwden ze buitenplaatsen op korte afstand van de stad. Op de scheiding van zandgrond en polderland ontstond door de aanplant van bomen een nieuw arcadia: het Heilooër Bos en het Berger Bos. In Bergen zette de trend ook in de negentiende en twintigste eeuw door. Rond de eeuwwisseling begon zich hier een kunstenaarskolonie te vestigen.

Fietsroute Alkmaar

Landgoed Nijenburg

Oud Alkmaar, Heiloo en Bergen

Heiloo en Bergen (22,1 km)

Het oude polderlandschap van Heiloo, Alkmaar en Bergen nodigt gewoon uit tot een fietstocht! Deze route van Natuurmonumenten gaat langs de buitenplaats Nijenburg en het Heilooër bos, wat ook bij het landgoed hoort. Behalve door polders voert de route je ook door gevarieerd bos en over eeuwenoude dijkenstelsels, aangelegd door de abdij van Egmond. Fiets en ontmoet weidevogels, bergeenden, Schotse hooglanders en vuurvlinders.

Fietsroute Heiloo en Bergen

Deel via social media

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.