Fietsroutes Noord-Kennemerland

De fietsroutes in Noord-Kennemerland voeren uw langs de meest kleine dorpjes en bijzondere plekken die deze regio te bieden heeft.

Hoewel Noord-Kennemerland (groot Alkmaar) erg uit de buurt was voor de vroegere Amsterdamse koopmannen en de buitenplaatsen vooral zijn gebouwd door rijke Alkmaarders, zijn er zeker meedere prachtige buitenplaatsen gesticht. Vooral het plaatsje Bergen heeft een geheel eigen karakter gekregen als kunstenaars dorp. Bovendien hebben tegenwoordig nog steeds veel mensen een vakantiewoning hier. Het idee van een zomerhuis is nog niet verloren gegaan. 

Kranenburgh

Verlangen naar buiten

Alkmaar en omgeving (36,5 km)

Ook vanuit Alkmaar trok de stedelijke elite in de zomer naar buiten. In Heiloo en Bergen bouwden ze buitenplaatsen op korte afstand van de stad. Op de scheiding van zandgrond en polderland ontstond door de aanplant van bomen een nieuw arcadia: het Heilooër Bos en het Berger Bos. In Bergen zette de trend ook in de negentiende en twintigste eeuw door. Rond de eeuwwisseling begon zich hier een kunstenaarskolonie te vestigen.

Fietsroute Alkmaar

Landgoed Nijenburg

Oud Alkmaar, Heiloo en Bergen

Heiloo en Bergen (22,1 km)

Het oude polderlandschap van Heiloo, Alkmaar en Bergen nodigt gewoon uit tot een fietstocht! Deze route van Natuurmonumenten gaat langs de buitenplaats Nijenburg en het Heilooër bos, wat ook bij het landgoed hoort. Behalve door polders voert de route je ook door gevarieerd bos en over eeuwenoude dijkenstelsels, aangelegd door de abdij van Egmond. Fiets en ontmoet weidevogels, bergeenden, Schotse hooglanders en vuurvlinders.

Fietsroute Heiloo en Bergen

Deel via social media