Fietsroutes Zuid-Kennemerland

Zuid Kennemerland is de regio waar in de gouden eeuw de meeste buitenplaatsen waren gebouwd. Er zijn er niet zo veel meer over, maar nog meer dan genoeg voor een scala aan fietsroutes.

Duin en Kruidberg

Van Hofstede tot Woningbouw

Beverwijk & omstreken (35,5 km)

Aan de oevers van het Wijkermeer kochten rijke Amsterdammers in 17e en 18e eeuw gronden aan voor de bouw van een buitenhuis. Gelukkig is een aantal bijzondere buitenplaatsen bewaard gebleven. U komt onder meer langs Marquette, Slot Assumburg, Velserbeek, Duin & Kruidberg en Beeckestijn. 

Fietsroute Beverwijk

Landgoed Koningshof

Door Duin en Dal

Bloemendaal & Overveen (21 km)

Fietsend door de duinen in Bloemendaal en Overveen kom je meerdere buitenplaatsen tegen. Zo fietst u bijvoorbeeld langs langs Caprera, Elswout en Koningshof.

Fietsroute Bloemendaal en Overveen

Huis te Manpad

Tussen Bos en Vaart

Haarlem & omstreken (32,5 km)

Ten zuiden van de Haarlemse stadswallen bevond zich sinds mensenheugenis een bos. Haarlemse en Amsterdamse kooplieden vonden hier vlakbij de stad al een plek middenin de natuur op een steenworp afstand van het Spaarne. Zij kochten hier oude hofstedes die zij lieten verbouwen tot buitenplaats. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Paviljoen Welgelegen, Groenendaal, Hartekamp, Huis te Manpad en Leyduin.

Fietsroute Haarlem

Paviljoen Welgelegen

Bos, Park en Buitenhuis

Zuid-Kennemerland (30 km)

Deze grote route brengt je van Haarlem helemaal naar het zuiden door Heemstede naar Bennebroek, en dan weer helemaal ten noorden van Haarlem naar Bloemendaal en Overveen. De grote diversiviteit van de streek en van de buitenplaatsen krijgt u allemaal zien. 

Fietsroute Zuid-Kennemerland

Fietsrondje Buitenplaatsen in de IJmond

Velsen, Beverwijk en Heemskerk (40 km)

Handel in de Gouden Eeuw bracht welvaart. Kennemerland telde in die tijd meer dan 60 buitenplaatsen met monumentale huizen en een fraai aangelegde tuin. Deze route voert u langs een heel aantal van deze buitenplaatsen, met elk hun eigen verhaal.

Fietsrondje Buitenplaatsen in de IJmond

Deel via social media