Fietsroutes Zuid-Kennemerland

Zuid Kennemerland is de regio waar in de gouden eeuw de meeste buitenplaatsen waren gebouwd. Er zijn er niet zo veel meer over, maar nog meer dan genoeg voor een scala aan fietsroutes.

Duin en Kruidberg

Van Hofstede tot Woningbouw

Beverwijk & omstreken (35,5 km)

Aan de oevers van het Wijkermeer kochten rijke Amsterdammers in 17e en 18e eeuw gronden aan voor de bouw van een buitenhuis. Gelukkig is een aantal bijzondere buitenplaatsen bewaard gebleven. U komt onder meer langs Marquette, Slot Assumburg, Velserbeek, Duin & Kruidberg en Beeckestijn. 

Fietsroute Beverwijk

Landgoed Koningshof

Door Duin en Dal

Bloemendaal & Overveen (21 km)

Fietsend door de duinen in Bloemendaal en Overveen kom je meerdere buitenplaatsen tegen. Zo fietst u bijvoorbeeld langs langs Caprera, Elswout en Koningshof.

Fietsroute Bloemendaal en Overveen

Huis te Manpad

Tussen Bos en Vaart

Haarlem & omstreken (32,5 km)

Ten zuiden van de Haarlemse stadswallen bevond zich sinds mensenheugenis een bos. Haarlemse en Amsterdamse kooplieden vonden hier vlakbij de stad al een plek middenin de natuur op een steenworp afstand van het Spaarne. Zij kochten hier oude hofstedes die zij lieten verbouwen tot buitenplaats. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Paviljoen Welgelegen, Groenendaal, Hartekamp, Huis te Manpad en Leyduin.

Fietsroute Haarlem

Paviljoen Welgelegen

Bos, Park en Buitenhuis

Zuid-Kennemerland (30 km)

Deze grote route brengt je van Haarlem helemaal naar het zuiden door Heemstede naar Bennebroek, en dan weer helemaal ten noorden van Haarlem naar Bloemendaal en Overveen. De grote diversiviteit van de streek en van de buitenplaatsen krijgt u allemaal zien. 

Fietsroute Zuid-Kennemerland

Fietsrondje Buitenplaatsen in de IJmond

Velsen, Beverwijk en Heemskerk (40 km)

Handel in de Gouden Eeuw bracht welvaart. Kennemerland telde in die tijd meer dan 60 buitenplaatsen met monumentale huizen en een fraai aangelegde tuin. Deze route voert u langs een heel aantal van deze buitenplaatsen, met elk hun eigen verhaal.

Fietsrondje Buitenplaatsen in de IJmond

Deel via social media

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.