Overnachten

Buitenplaatsen lenen zich uitstekend als hotel. Door de grote ruime huizen is er veel plek voor kamers en horeca gelegenheid. Ook door de ligging, vaak niet te ver van een grote stad, en de ruimte om de buitenplaats zijn het perfecte locaties voor een rustig en luxueus verblijf maar niet te ver van de "wereld". Een aantal op een rij.

Kenneth Stamp

Slot Assumburg

Bij Stayokay Heemskerk in Slot Assumburg krijg je het gevoel dat je in een sprookje bent beland. De grootse entree, mooie zalen, de slotgracht, alles is even betoverend! Het is een ideale locatie voor een vakantie, uitje met vrienden, etc.
StayOkay Slot Assumburg

Landgoed Marquette

Het NH Hotel staat op de buitenplaats samen met het kasteel uit de 13e eeuw. De locatie is mede dankzij de natuur erg indrukwekkend.

NH Heemskerk Marquette Hotel

Landgoed Duin en Kruidberg

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt het Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord en telt 75 hotelkamers. De 31 klassieke kamers ademen de sfeer van weleer. Ook de 44 moderne kamers hebben een Engelse uitstraling.
Hotel Landgoed Duin en Kruidberg

Postverkadegroep

Landgoed Waterland

Er zijn diverse mogelijkheden op Landgoed Waterland; waar in totaal 30 personen kunnen overnachten. Het varieert van een Royal Bruidssuite en vier luxe suites tot zes gastenkamers.

Hotel Waterland

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.