Wandelroutes Gooi- en Vechtstreek

De Gooi- en Vechtstreek biedt tal van mogelijkheden om te wandelen. De routes gaan hier niet alleen langs de verschillende buitenplaatsen. Ook de fantastische natuur wordt niet overgeslagen. De buitenplaatsen in de Gooi- en Vechtstreek concentreren zich vooral in 's-Graveland. 

Wandelen Schaep en Burgh
Natuurmonumenten

Buitenplaats Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam

Hilversum (4,7 km)

Wandel met deze Natuurmonumentenroute over de buitenplaatsen Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam, die liggen op de overgang tussen laagveen en zandgronden.

Wandelroute Hilversum

Wandelen Gooilust Boekesteijn Jagtlust
Natuurmonumenten

Wandelroute ’s-Gravenlandse buitenplaatsen

Hilversum (17,1 km)

Met deze Natuurmonumentenroute wandel je over acht ’s-Gravenlandse buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Onderweg ontdek je de boeiende cultuurhistorie van deze buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw. De route is gemarkeerd met gele pijltjes.

Wandelroute Hilversum

Wandelen Schaep en Burgh
Rik Doornberg

Bomenroute ’s-Gravenlandse buitenplaatsen

Hilversum (14 km)

Een schitterende tulpenboom, een zevenarmige linde of een sprookjesachtige plataan; de ’s-Gravenlandse buitenplaatsen staan vol met bijzondere bomen. Ontdek ze tijdens deze speciale bomenroute die Natuurmonumenten boswachter Johan van Galen Last heeft uitgestippeld.

Wandelroute Hilversum

Deel via social media

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.