Wandelroutes Noord-Kennemerland

Hoewel Noord-Kennemerland (groot Alkmaar) erg uit de buurt was voor de vroegere Amsterdamse koopmannen en de buitenplaatsen vooral zijn gebouwd door rijke Alkmaarders, zijn er zeker meedere prachtige buitenplaatsen gesticht. Ook nu nog heben veel mensen hier een vakantiewoning. Het idee van een zomerhuis is nog niet verloren gegaan. 

Wandelen Nijenburg

Wandelroute Landgoed Nijenburg

Vlakbij Alkmaar en Heiloo (5 km)

Gezinsvriendelijke wandelroute van Natuurmonumenten over het oude landgoed van Nijenburg. Hoor tijdens het wandelen de nachtegalen zingen, proef kraailook en laat de kinderen spelen in de speelweide.

Wandelroute Alkmaar en Heiloo

Wandelen Nijenburg Kooimeerpolder
Kenneth Stamp

Wandelroute Kooimeerpolder

Vlakbij Alkmaar en Heiloo (3,5 km)

Wandel, met deze Natuurmonumentenroute, over het oude dijkje dat rond de Kooimeerpolder loopt. De polder hoort bij Landgoed Nijenburg, hier liepen vroeger al de koeien en schapen van de bijhorende boerderijen.

Wandelroute Alkmaar en Heiloo

Deel via social media

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.