Wandelroutes Zuid-Kennemerland en IJmond

Zuid-Kennemerland is de regio waar in de Gouden Eeuw de meeste buitenplaatsen zijn gebouwd. Er zijn er niet zo veel meer over, maar nog meer dan genoeg voor een gevarieerd aanbod aan wandelroutes.

Beeckestijn wandelen
Kenneth Stamp

Wandelroute over Buitenplaats Beeckestijn

Velsen-Zuid (2,6 km)

Met deze door Natuurmonumenten gemaakte wandelroute wandel je door prachtig aangelegde siertuinen en lommerrijke parkbossen op Buitenplaats Beeckestijn. Juist die variatie maakt deze buitenplaats zo bijzonder.

Wandelroute Velsen-Zuid

Duin Kruidberg wandelen

Wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg

Santpoort-Noord (13,7 km)

Deze door Natuurmonumenten gemaakte wandeling voert door bebost en open duingebied, waar vroeger rijke kooplieden uit Amsterdam hun buitenverblijf hadden. Je kunt na het wandelen een kopje koffie drinken in het landhuis van Duin en Kruidberg.

Wandelroute Santpoort-Noord

Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

Santpoort-Noord (1,9 km)

Wandel (met deze door Natuurmonumenten gemaakte route) met de kinderen een rondje door de duinen van landgoed Duin en Kruidberg. Met onderweg leuke weetjes en opdrachten over de natuur om je heen.

Wandelroute Santpoort-Noord

Duin Kruidberg wandelen

Wandelroute Koepelberg – Landgoed Duin en Kruidberg

Santpoort-Noord (1,7 km)

De Natuurmonumentenroute leidt over Landgoed Duin en Kruidberg. Vanaf de Koepelberg heb je uitzicht over het uitgestrekte duingebied. Op de speelweide kunnen kinderen lekker ravotten en hutten bouwen.

Wandelroute Santpoort-Noord

Koningshof Wandelen

Wandelroute Landgoed Koningshof

Haarlem (3,5 km)

Kom naar het sprookjesachtige Koningshof. Het landgoed bestaat uit een imposant landhuis, een parkweide en parkbos. Wandel met de Natuurmonumentenroute over avontuurlijke paden, slingerend door het heuvelachtige duingebied. Kom lekker uitwaaien en laat de kinderen zich heerlijk uitleven op de speelweide.

Wandelroute Haarlem

Koningshof Wandelen

Wandelroute Parkbos Koningshof I Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Haarlem (1 km)

Maak een korte wandeling met deze Natuurmonumentenoute over het majestueuze landgoed Koningshof. Je wandelt over oude landen door het parkbos; onder dikke beukenbomen en ruwe kastanjes.

Wandelroute Haarlem

Wandelen Groenendaal Hartekamp

Buitenplaatsenpad Zuid-Kennemerland

Heemstede-Aerdenhout (16 km)

In natuurgebied Zuid-Kennemerland heeft Landschap Noord-Holland drie speciale buitenplaatsroutes uitgezet: Ommetje Groot-Leyduin (4 km), Rondje Hartekamp & De Overplaats (6 km), Rondje Groenendaal (6 km).

Wandelroute Heemstede-Aerdenhout

Wandelen Elswout

Wandelroute Elswout

Overveen (3 en 4 km)

Staatsbosbeheer is de beheerder van Landgoed Elswout. Er zijn twee wandelroutes over het landgoed (3 en 4 km) waar beukenbos, waterpartijen en weilanden elkaar afwisselen.

Wandelroute Overveen

Chateau Marquette

Buitenplaatsenroute IJmond

IJmond (35.1 km)

Deze route voert langs de rijke geschiedenis van de IJmond. Langs veel buitenplaatsen die bij menigeen nog onbekend zijn. Het landschap is groen en afwisselend. Ook is de route als 3 kleinere wandelingen te lopen. 

Wandelroute IJmond (35,1 km)
Wandelroute Beverwijk (9,1 km)
Wandelroute Heemskerk (11,8 km)
Wandelroute Velsen (5,5 km)

Deel via social media

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.