Geen zonnebrillen, maar regenjassen!

Het is alweer september oftewel het einde van de zomer. Dit betekent dat de koude, regenachtige dagen eraan dreigen te komen. Naast het feit dat we wat langer door kunnen slapen, aangezien de nachten langer worden, moet er ook rekening worden gehouden met de korte en donkere dagen. Velen zien dit als een zware periode en nemen het besluit om chagrijnig de winter door te gaan. Maar waarom zijn we eigenlijk zo snel geneigd om ons karakter af te laten hangen van het klimaat? En hoe kun je er voor zorgen dat je er toch met een positief blik tegenaan kan gaan? Lees snel verder om erachter te komen!

Winter-stress

Het weer kan degelijk invloed hebben op ons welzijn. Zo is dat niet alleen op lichamelijke maar zeker ook op geestelijke vlak terug te herkennen. In de winter is het nogal donker als ‘s ochtends vroeg de wekker afgaat.  Doordat het buiten dus nog best koud en donker is, wordt het nog lastiger om uit je warme bed te komen. Het lastige aan deze kwestie is dus dat het vaak onbewust gebeurt. Een andere verklaring voor de stemmingswisselingen in de winter, is het feit dat we sneller vatbaar zijn tijdens deze periode. Het is nou eenmaal zo dat de kans op griepjes en verkoudheid groter is tijdens de wintermaanden.

Winterkriebels

Door de winterperiode te blijven associëren met negatieve zaken, maken we het niet zo zeer makkelijker voor onszelf. Daarom is het van belang om verder naar andere positieve aspecten te kijken. Tijdens deze koude periode worden er namelijk ook leuke feesten gevierd. Feestdagen als Halloween, Sinterklaas en Kerstmis zorgen ervoor dat er ook leuke dingen in de winter zijn waarnaar kan worden uitgekeken. Ben je toch niet zo een fan van feestdagen? Zorg er dan zelf voor dat je de winter positief door komt. Last van de kou? Plan een dagje ‘truien-shoppen’ in, lekker de stad in om je wintergarderobe te upgraden! Of begin je je te irriteren aan je somber ogende straat? Overweeg om buitenlampen aan te schaffen! buitenlampen aan te schaffen! Zo maak je het net iets gezelliger en daarnaast is zo een buitenlamp erg handig op donkere dagen.

‘Stay positive’

We laten ons dus onbewust beïnvloeden door weersomstandigheden. Hierdoor ontstaan er stemmingswisselingen die negatief invloed kan hebben op ons welzijn. Doordat we snel geneigd zijn om alleen op de wat minder leuke aspecten van de winter te focussen, willen we vaak geen moeite doen om er toch een fijne periode van te maken. De winter hoeft helemaal geen stomme periode te zijn, het zit hem namelijk niet in het klimaat maar in de manier waarop jij je wil opstellen. Oftewel, “Je kunt geen positief leven leiden, met negatieve gedachtes!”

 

 

Geef een reactie