Handige tips bij het bestrijden van een mierenplaag

0
887

Mieren zijn overal en doorgaans hoeft dat geen probleem te zijn. Mieren zijn namelijk erg nuttige dieren. Ze voeden zich met insecten en ongedierte, ruimen restafval op en houden daarmee de tuin en huiselijke omgeving schoon. Wanneer er teveel mieren zijn, kan dit echter wel vervelende gevolgen hebben. Ze vinden een weg naar levensmiddelen of tasten bepaalde planten in je tuin aan. Wil je mieren bestrijden, dan zijn er een aantal manieren waarop je dit kunt aanpakken. 

Praktische tips bij het bestrijden van mieren

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een mierenplaag voorkomen kan vaak door een aantal dingen goed in de gaten te houden. Zo is het altijd verstandig om voedingsmiddelen op te bergen in een trommel of ruimte die  geen lucht toelaat. Daarnaast zorg je er natuurlijk voor dat restafval van voedingsmiddelen direct opgeruimd wordt en maak je regelmatig oppervlakken van bijvoorbeeld het raamkozijn, het aanrecht of plinten onder deuren schoon. Heb je ondanks dat toch last van te veel mieren, dan zijn er eenvoudige trucjes waarmee je de mieren kunt bestrijden. Heet water over een mierennest gooien is daar een voorbeeld van. Je zult dit echter wel een aantal dagen achter elkaar moeten doen, want na een eerste warme douche zullen niet alle mieren direct gedood zijn. 

Andere hulpmiddeltjes zijn azijn en koper. Koper is iets waar mieren een hekel aan hebben. Ze lopen er niet overheen. Een koperen draad op de grond houdt de mieren dus weg. Azijn heeft dezelfde werking en kan handig zijn bij het bestrijden van een mierenplaag in de tuin. Voeg azijn to aan het sproeiwater en de mieren zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een andere manier die veel natuurlijker is, is het gebruik van aaltjes tegen mieren.

Mieren biologisch bestrijden

Het bestrijden van mieren met aaltjes is een natuurvriendelijke manier om de overlastgevende mieren letterlijk te lijf te gaan. De aaltjes dringen namelijk de mieren binnen en doden ze van binnenuit. Ze voeden zich met de voedingsstoffen van de dode mieren, waardoor ze zich kunnen vermenigvuldigen. Doorgaans hoef je aaltjes maar een of twee keer in de tuin te verspreiden. Zolang zij voldoende voedingsstoffen vinden, zullen ze zichzelf in stand weten te houden. Deze manier van biobestrijding wordt niet alleen toegepast bij het aanpakken van overlast die door mieren wordt verzorgd, maar ook om bepaald ongedierte te bestrijden. Denk hierbij aan engerlingen of emelten die vaak voor veel problemen zorgen bij het mooi houden van het gazon.