Het belang van een zwemvest voor een kind

Gerelateerd

De zon schijnt, kinderen hoeven niet naar school en vermaken zich al spelend ergens buiten. Op een hete dag is het al snel fijn om in de buurt van water te zijn en zal je dus snel zien dat de zwembaden, stranden en meren overvol raken. De wind van de zee of een meer, terwijl je lekker op een bootje aan het rondvaren bent, is een ideaalplaatje voor menig mens. De belangrijkste vraag op dat moment is, heb je gecheckt of er een zwemvest voor je kind aanwezig is? Zwemvesten zijn het belangrijkste item in het voorkomen van een ongelukkige verdrinking na een bootongeluk of in verband met een ruige zee.

Zwemvest ook belangrijk als je kind kan zwemmen

Eén van de grootste misconcepties die gemaakt worden bij het ontbreken van een zwemvest voor een kind is het denken van de ouders dat het feit dat het kind kan zwemmen voldoende is. Dit is absoluut niet voldoende, wat ook is bewezen door de vele goede zwemmers die zomaar zijn verdronken in een ruige zee of zelfs in de relatief stille wateren van een meer. Verder moet er altijd goed op gelet worden of het zwemvest niet te groot is voor het kind op het moment dat het opgeblazen is. Dit wil nog weleens voorkomen, waardoor het kind er dan uitglijdt en alsnog naar de bodem kan zinken. Ook wordt vaak gedacht dat opblaasbandjes voldoende zijn voor een kind, echter is het nog steeds mogelijk dat hij of zij dan met het hoofd onder wat komt en blijft, terwijl de armpjes boven het hoofd nog wel boven water drijven.

Kenmerken zwemvest

Om ervoor te zorgen dat een kind een zwemvest heeft van de juiste, veilige grootte, zijn er enkele kenmerken waar rekening mee gehouden dient te worden. Zo zijn zwemvesten die bedoeld zijn voor volwassenen nooit bedoeld voor kinderen, ook al kan de lengte overeenkomen. Het postuur van een kind verschilt namelijk significant van dat van een volwassenen en zal dus ondanks de gelijke lengte niet snel passen in een dergelijk zwemvest. Ook moet het zwemvest altijd vastgemaakt en dichtgeritst zijn voordat het kind zich op het water begeeft. Als laatste is het raadzaam om uw kind te laten proberen te ontsnappen uit het zwemvest, terwijl deze volledig vastgemaakt en dichtgeritst is, om te kijken of het vest onder alle omstandigheden vast blijft zitten om het kind. Na het verwerken van deze informatie kan elk kind in principe genieten van het water!

Anderen lazen ook