Home Tuin & Wonen Hoe kom je van onkruid af en houd je het gazon mooi?

Hoe kom je van onkruid af en houd je het gazon mooi?

0
Hoe kom je van onkruid af en houd je het gazon mooi?

Een probleem waar vrijwel iedereen weleens last van heeft in de tuin, is onkruid. Onkruid kan je gazon en planten negatief beïnvloeden. Het ziet er niet mooi uit neemt voeding uit de grond die ook nuttig kon zijn voor de planten en grassoorten die je wel in de tuin wilt hebben. In dit artikel lees je wat je kunt doen om onkruid te verwijderen en het gazon mooi te houden. 

 

De verschillende soorten onkruid

Als je onkruid wilt bestrijden is het allereerst belangrijk dat je stilstaat bij het feit dat er twee verschillende soorten onkruid zijn. Zo heb je zaadonkruid waarbij de plantjes meestal niet langer leven dan een jaar, dus ook de wortels niet diep schieten. Daarnaast heb je ook wortelonkruid, wortelonkruid staat bekend om wortels die meters diep in de grond kunnen zitten. Dit maakt wortelonkruid erg lastig om te bestrijden. 

 

Onkruid wieden

Onkruid verwijderen kun je doen door te schoffelen. Hierbij zorg je ervoor dat de grond loskomt en je de onkruid eenvoudig weg kunt halen. Doe dit alleen bij zaadonkruid, bij wortelonkruid kun je het probleem juist vergroten met schoffelen. 

 

Onkruid verbranden 

Een goede manier om van onkruid af te komen is door het te verbranden. Dit is zowel ergonomisch als ecologisch verantwoord. Het werkt erg eenvoudig en snel. Wel dien je het enkele weken nadat je het hebt gedaan, nog een keer te doen. Bij het verbranden van onkruid barsten de cellen van een plant open. Hierdoor droogt en sterft de plant als het ware uit.

 

Gebruik zwart plastic

 

Als je op bepaalde plekken erg last hebt van onkruid, dan kun je dit bestrijden met zwart plastic. Door zwart plastic over het onkruid heen te leggen, krijgt het geen zonlicht. Zonlicht heeft een plant nodig om te kunnen overleven. Het onkruid zal hierdoor na 3 tot 6 maanden sterven. Zorg er dus voor dat je lang genoeg wacht en voorkom dat je wekenlang voor niks zwart plastic in je tuin hebt gehad. 

 

Het gazon goed tot ontwikkeling komen door te mulchen

Wat is mulch is een begrijpelijke vraag omdat het meestal omschreven wordt als bemesten. 

Bij mulchen breng je een laag natuurlijk afval aan op het gazon. Het natuurlijke afval wordt opgenomen door de grond en zorgt voor voedingsrijke bodem. Dit heeft een erg positief effect op de ontwikkeling van het gras. Daarnaast zorgt mulchen er ook voor dat de zaadjes van onkruid niet ontkiemen. Hierdoor wordt het ook gebruik als preventief bestrijdingsmiddel van onkruid.