Home Financieel Wanneer schakel ik een incassobureau in?

Wanneer schakel ik een incassobureau in?

0
Wanneer schakel ik een incassobureau in?

Altijd vervelend als je klanten niet of te laat betalen. Zeker als het een klant betreft die een groot deel van je omzet vertegenwoordigd. De meeste ondernemers hebben ambitieuze plannen die ook gefinancierd moeten worden. Als je lekker draait kun je dit vanuit je bestaande omzet doen, maar als je klanten te laat of niet betalen dan is er vaak niet voldoende liquiditeit om je groeiplannen te financieren. Erger is het nog als je op zo’n moment zelf niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen. Hier kort op zitten en op tijd overdragen naar een incassobureau zijn maatregelen die helpen om dit risico te beperken. In dit blog vertellen we daar graag meer over.

Het beperken van je debiteurenrisico

Om niet in de problemen te komen is het verstandig heb beheer op je debiteuren goed te organiseren. Belangrijk is dat je een goed systeem hebt waarmee je kunt factureren. Daarnaast is het belangrijk dat je vervolgens in dit systeem goed kunt monitoren of de betreffende factuur betaald is. Vaak kan dit door het betreffende systeem te koppelen met je internetbankieren. Daardoor zie je realtime of je factuur betaald is ja dan wel nee. Andere mogelijk is om je afschriften te importeren in je systeem. Vervolgens kun je de transacties afletteren zoals je dat in boekhoudtermen moet. Als je een factuur niet kun koppelen aan een transactie dan weet je dus dat de betreffende factuur nog niet betaald is en kun je actie ondernemen. Deze actie betreft vaak het versturen van een herinneringsfactuur. Normaal gesproken doe je dit binnen vijf dagen na het verstrijken van de betalingstermijn en hanteer je een betalingstermijn van zeven dagen. Mocht er dan niet betaald worden dan is het verstandig contact op te nemen met je klant. Vaak een effectief middel om tot goede nieuwe afspraken te komen en je klant te bewegen tot betalen.

Wanneer overdragen naar een incassobureau?

Als je na het telefonisch gesprek kan het voorkomen dat de nieuwe gemaakte afspraken niet nagekomen worden en de klant niet betaald om wat voor reden dan ook. Je komt dan uiteindelijk op het punt dat je een laatste aanmaning gaat sturen alvorens je overdraagt aan een incassobureau. In de laatste aanmaning geef je dat ook aan en ook dat je de kosten van het incassobureau zult verhalen en bij de vordering optelt. Na overdracht zal het incassobureau in verschillende fases alsnog proberen de vordering te innen. Hierbij hebben ze ook de mogelijkheid om juridische middelen in te zetten.