Koken onder de zon: de buitenkeuken

Gerelateerd

Het is eindelijk zo ver: sinds vorige week is het officieel zomer en dat heeft het weer ook goed meegekregen. Na lang wachten, veel te veel liters regenwater en een koude lente, mogen wij nu eindelijk van de zonnestralen en een heerlijk temperatuurtje genieten. Het weer is zo erg omgeslagen dat we nu zelfs midden in een hittegolf zitten. Wie had dat nou gedacht? Eén ding wat ik niet zo lekker vind op warme dagen zoals deze is koken. Niet omdat ik geen zin heb in een heerlijke thuis bereide maaltijd, maar omdat het in de keuken altijd nog een paar graden warmer is. Niets is zo naar om in de hitte boven het vuur te staan en met een bezweet voorhoofd in pannen te moeten roeren. Daarom hebben wij vorig jaar een prachtige buitenkeuken laten installeren in onze achtertuin. Deze week blijkt wel weer dit een hele goede zet was. Ik heb tot nu toe elke avond in de buitenkeuken gekookt en vanavond mag ik weer.

Thuiskeuken vs. bbq

De meeste reacties die wij kregen van familie, vrienden, collega’s en anderen waren ongeveer in dezelfde strekking: “Waarom al die moeite voor een paar mooie dagen per jaar?” of “Waarom gaan jullie niet gewoon barbecuen in de achtertuin?”. Begrijp me niet verkeerd, ik houd uiteraard enorm van barbecuen en doe dit dan ook graag en vaak. Echter, iedereen die wel eens heeft gebarbecued weet dat het een tijdrovende activiteit is. Je moet lang wachten op je eten en het vergt veel aandacht en energie. Van tijd tot tijd een de bbq aanzetten en lekker grillen is zeker leuk, maar ik houd het liever als een speciale gelegenheid. Zoiets doe je in het weekend in de zomer of tijdens de vakantie van de kinderen. Omdat wij niet alleen tijdens speciale gelegenheden buiten willen koken, hebben wij daarom een buitenkeuken aangeschaft. Uiteraard staat de bbq ook nog gewoon in de schuur.

Inrichten van de buitenkeuken

Een buitenkeuken, hoe richt je die nu in? Je kunt natuurlijk niet alle apparatuur zomaar in de tuin installeren. Echter, als de basis goed staat en je voor een goede overkapping kiest, zijn de opties best groot. Je hoeft echt niet voor alles een speciale buiten-editie aan te schaffen. Neem bijvoorbeeld onze koelkast. Wij zochten op ‘koelkast kopen voor buiten’ en kwamen er achter dat het voornamelijk belangrijk is dat de stroomvoorziening goed en veilig is. Daarom konden wij gewoon een koelkast kopen die helemaal naar onze smaak is. Wij hebben gekozen voor een leuk retro model en deze koelkast steelt nu compleet de show in onze buitenkeuken!

In tegenstelling tot de koelkast, hebben wij wel een speciale grill/oven/gaspit combinatie aangeschaft voor buiten. Op dit systeem kunnen losse gasflessen worden aangesloten, wat wel zo handig is voor in de tuin. Verder hebben wij ‘gewone’ apparaten en keukengerei gekocht. We zorgen dat wij deze na gebruik weer goed opbergen in de speciale waterdichte keukenkasten. Op deze manier hebben wij nu al een jaar lang elke avond met mooi weer veel plezier van onze aankopen!

Anderen lazen ook