Maak jij je huis ook inbrekerproof?

Gerelateerd

Geen zorgen

Vroeger maakte ik me nooit zo zorgen om inbrekers. Ik denk dat het kwam door de dubbele voordeur en het feit dat mijn appartementje zich hoog bevond. De inbreker zou eerst beneden door de deur moeten komen, daarna nog mijn eigen deur openbreken en dán nog de waardevolle spullen de trap af moeten zeulen. Ik schatte de kans gewoon niet zo groot in dat dit zou gebeuren: als ik zelf inbreker was zou ik ook gewoon voor een makkelijk rijtjeshuis kiezen, idealiter één waar de voordeur een beetje uit het zicht is. Je voelt de bui al hangen: ons nieuwe huis voldoet precies aan deze omschrijving. En dat voelt toch niet helemaal lekker. Onze deur zit aan het einde van een donker steegje, en aan de achterkant is water. Aan beide kanten heeft de inbreker dus eigenlijk vrij spel. Ik heb daarom besloten ons huis inbreker-proof te gaan maken. Maar hoe doe je dat? Ik heb hiervoor tips in drie categorieën.

Gewoonten

Ten eerste gaat hem om het aanleren van nieuwe gewoontes. Ik ben vrij laks, en dat moet ik snel gaan afleren. Vaak trok ik de deur gewoon achter me dicht en liet ik de ramen wijd openstaan. Nu gaat alles keurig dicht en op slot, en heb ik zelfs een extra slot op de voordeur laten installeren. Daarnaast heb ik een bewegingsmelder in de tuin opgehangen die  mijn telefoon een appje stuurt met een foto als er beweging wordt waargenomen. Zo heb ik zicht op wie er in mijn tuin rondloopt.

Burenhulp

Ten tweede is het verstandig om, als je wat langer weg bent, dit te laten weten aan de buren. Zo kunnen zij met je meekijken (en de plantjes water geven!). Vermeld daarnaast niet dat je op vakantie gaat op je Facebook of Instagram, inbrekers kijken snel online of hier iets staat als ze afwezigheid vermoeden. Laat daarnaast het huis er uitzien alsof er geleefd wordt met bijvoorbeeld koffiekopjes of een opengeslagen krant op de bank.

Lichtjes

Ten derde helpt het om automatische lichtsensoren te hebben. Zo heb je bijvoorbeeld lampen die om een bepaalde tijd aan gaan, en je kan zelfs instellen dat ze niet elke dag hetzelfde patroon laten zien. Handig! Ook heb ik in het steegje naar de voordeur led buitenverlichting opgehangen. Deze gaat aan zodra het donker wordt, zodat het in het steegje altijd licht is en het opvalt als er iemand aan de deur staat te morren. Bijkomend voordeel is dat ik ook nooit meer in het donker het sleutelgat hoef te zoeken. Hoe heb jij je huis beveiligd tegen inbrekers? Ik ben benieuwd naar je tips!

Anderen lazen ook