Bezoek Noord-Hollandse buitenplaatsen op de Uitmarkt

16 augustus 2017

Op 26 en 27 augustus ontvangt de provincie Noord-Holland bezoekers van de Uitmarkt Amsterdam in een speciaal paviljoen. Het thema van dit provincie Noord-Holland- paviljoen is dit jaar Noord-Hollandse Buitenplaatsen. Het provincie Noord-Holland- paviljoen bij het Marineterrein.

Op het provincie Noord-Holland-paviljoen ontdekken bezoekers de natuurlijke oase van rust en cultuurhistorie én waarom het zo leuk is om een buitenplaats te bezoeken. Het toenmalige leven op de buitenplaats komt rondom het paviljoen tot leven met activiteiten voor jong en oud. Kamermuziek trio Merain zorgt voor een muzikale omlijsting, kom theedrinken met mevrouw des huizes, voor kinderen zijn er ouderwetse buitenspelletjes of zij kunnen de butler helpen met het organiseren van de lunch. In het paviljoen zijn prachtige foto's van een aantal buitenplaatsen te bewonderen. De foto's zijn gemaakt door Kenneth Stamp.

Speciaal voor de bezoekers van de Uitmarkt hebben Noord-Hollandse buitenplaatsen mooie exclusieve arrangementen samengesteld. Bezoekers kunnen bij dit paviljoen mee doen met een winactie en kans maken op één van deze arrangementen.

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.