Buiten plaatsen beter bereikbaar met Mobility as a Service

Gerelateerd

Wellicht heb je de term ergens al eens gehoord. Mobility as a Service. Een nieuwe technologie die betrekking heeft op personenvervoer. Het is een platform die integraal een vervoersoplossing biedt waarbij meerdere vervoersvormen aangeboden kunnen worden. Buiten plaatsen die over het algemeen lastiger bereikbaar zijn met bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Mobility as a Service zou een uitstekende oplossing zijn om deze plaatsen beter te bereiken. De techniek die hier achter zit is er op dit moment al. Je vraagt je ongetwijfeld nu af waarom deze dienst dan nog niet beschikbaar is. De moeilijkheid zit hem in het feit dat meerdere partijen op dit gebied zullen moeten samenwerken. In dit blog vertellen we je daar graag meer over.

Wat is Mobility as a Service precies?

Zoals hierboven al aangegeven is Mobility as a Service een digitale oplossingen om meerdere vervoersvormen te combineren. Als het live gaat zal het een online platform zijn die via internet te benaderen is. Op dit platform kan je dan uiteraard aangeven dat je van A naar B wil. Het platform geeft je dan vervolgens een integraal advies hoe je dit zou kunnen doen. Er zou bijvoorbeeld kunnen staan dat je vanaf huis de bus neemt naar een bepaald treinstation. Vervolgens neem je de trein naar een bepaald station en dan zou je met een huurauto of huurfiets naar je eindbestemming kunnen gaan. Naast dat ze dit advies geven heb je ook de mogelijkheid om deze vervoersvormen direct te boeken. Daarmee heb je in één keer geregeld dat je van A naar B kan komen. Mobility as a Service zou zeker een revolutionaire oplossing kunnen zijn. Wellicht dat veel mensen hierdoor niet meer een eigen auto nodig hebben. Voor het milieu en de fileproblematiek is dat natuurlijk fantastisch. De vraag is alleen nog wanneer kunnen we hier gebruik van maken?

Wanneer komt Mobility as a Service?

Belangrijke vraag is natuurlijk of, en als dat zo is, wanneer het komt. De uitdaging zit in het feit dat meerdere partijen hier aan mee moeten gaan werken. En waar meer partijen zijn, zijn ook meer belangen. En krijg die belangen maar is op één lijn. Dit is precies waar het nu zit. Er zijn wel veel initiatieven om Mobility as a Service onder de aandacht te krijgen. Er zijn veel bijeenkomsten voor bedrijven die actief zijn in de personenvervoer branche. Er lijkt wel voortgang in te zitten waardoor we zeker verwachten dat binnen een redelijke termijn Mobility as a Service een feit is.

Anderen lazen ook