Naaktslakken bestrijden: houd je tuin groen

Gerelateerd

Niets is heerlijker dan in de zomer te genieten van de tuin van een opengestelde buitenplaats in jouw buurt. De landgoederen van de lang geleden levende rijken geven ons nu nog elke dag veel plezier. Bovendien brengt een buitenplaats je ook weer een beetje terug in de geschiedenis. Het is heerlijk om door de tuinen te wandelen en je voor te stellen dat er elk moment een koets met Jane Austen- achtige figuren door de bocht komt racen. Het onderhouden van zo’n tuin kost enorm veel  tijd. Die rijken van vroeger hadden daar vaak een heel legertje tuinmannen voor in dienst. Nu worden deze buitenplaatsen vaak onderhouden door een stichting. Maar het is ook leuk om als tuinliefhebber eens te kijken hoe ze dat nu doen. Jouw tuin is misschien helemaal niet groot, maar hij moet er wel leuk en gezond bijliggen. Naaktslakken bestrijden is natuurlijk iets wat regelmatig voorkomt in de tuin. Naaktslakken bestrijden doe je natuurlijk op een verantwoorde manier. Maar hoe?

Naaktslakken bestrijden met aaltjes

Aaltjes of nematoden zijn de natuurlijke vijand van de naaktslag. Ze zijn voor mensen, dieren en gewassen onschuldig maar naaktslakken bestrijden ze fanatiek. Hoe doen ze dat? Aaltjes sporen de slakken op en scheiden een bepaalde bacterie af op de slak. Vervolgens dringen ze de slak binnen en planten zich daarin voort. Daar kan de slak niet zo goed tegen en voor je het weet, vreet hij je planten niet langer kaal. Aaltjes zijn dus heel erg handig. Voor de grote tuinen van de buitenplaatsen, maar ook voor jou kleinere en bescheidener tuin. Het op deze manier bestrijden van ongedierte zie je gelukkig steeds vaker. Eigenlijk maak je op een handige manier gebruik van de natuur. In kassen wordt dit bijvoorbeeld gedaan met sluipwespen die een beetje op dezelfde manier werken als de aaltjes. Ze leggen een eitje op of in het te verdelgen insect waarna de larve van de sluipwesp het insect langzaam op eet.

Mooi groen in de tuin

Dit soort manieren om je tuin mooi te houden zijn niet alleen milieuvriendelijk, het is ook nog eens erg fascinerend als je erbij stil staat. Daar in de aarde en op de bladeren van je tuin gebeurt veel in het klein. Het is handig om je af en toe eens te verdiepen in alles wat kruipt en vliegt want dat brengt dus nieuwe manieren om jouw tuin te verzorgen. Of je nu een grote tuin hebt rond je buitenplaats of een kleine in de Vinex wijk.

Anderen lazen ook