Buitenplaats Mobiel

Buitenplaats Mobiel is vanaf mei 2016 te spelen op Paviljoen Welgelegen (Haarlem), Landgoed Groenendaal (Heemstede), Huis Leyduin (Heemstede) en Buitenplaats Beeckestijn (Velsen-Zuid).
De games zijn gratis te downloaden in de Google Play Store (zoek op Buitenplaats Mobiel). Ze zijn dus alleen te spelen op Android-apparaten. Daarnaast is er een uitgebreid lespakket beschikbaar voor de groepen 5,6 en 7 van het basisonderwijs.

Voor kinderen

Een buitenplaats is een mooi en statig huis met een groot stuk land eromheen in de natuur. In deze interactieve audiospeurtocht kom je historische figuren tegen die in de 19e eeuw op de buitenplaats leefden. En zij hebben jouw hulp nodig!

Wat is Buitenplaats Mobiel

Buitenplaatsen mobiel

Het idee
De regio Kennemerland in Noord-Holland kent vele prachtige buitenplaatsen met een rijke geschiedenis. Zou het niet mooi zijn als we onze kinderen de schoonheid, natuur en unieke verhalen van deze buitenplaatsen konden laten ervaren op een intuïtieve en speelse manier?

Mobiele app
Het project 'Buitenplaats Mobiel' wil dit mogelijk maken door het ontwikkelen van een mobiele app. Via deze app wordt een serie interactieve speurtochten voor kinderen aangeboden, waarin elke buitenplaats op een unieke, spannende en leerzame manier kan worden ontdekt. De apps kunnen op elk moment van de dag of het jaar gespeeld worden, zonder dat hier extra organisatie voor nodig is.

Eigen historische verhalen
Op Paviljoen Welgelegen (game: De Nieuwe Koning) ontmoet de speler koning Lodewijk Bonaparte van Nederland. Lodewijk moest vluchten uit Nederland vanwege ruzie met zijn broer, keizer Napoleon. Nu moet zijn zoon Louis koning worden, maar die weet niet zo goed hoe dat moet!
Op Landgoed Groenendaal (game: De Aanhouder Wint) krijgt de speler een kijkje in het werkende leven van burgemeester David van Lennep. Hij wil buitenplaats Groenendaal kopen om van Heemstede de eerste Nederlandse gemeente te maken die een wandelbos publiekstoegankelijk maakt. Maar er zijn nog andere kapers op de kust!
Op Buitenplaats Beeckestijn (game: Het Wapen van Beeckestijn) treft de speler Willem Boreel en zijn zoon Jacob. Willem wil de buitenplaats Beeckestijn verkopen voor de aanleg van het Noordzeekanaal. Maar dan komt hij tot een schokkende ontdekking: het Wapen van Beeckestijn is gestolen!

 

Deel via social media

Landhuis met bijgebouwen, tuin en park, dat is gesticht om voor kortere of langere tijd op het platteland te vertoeven. De stichting had tot doel te dienen als statussymbool.

Klik hier voor meer informatie

Een Engelse tuin is een landschapstuin, die in de mode kwam in de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw. Het concept leunt op de voorstelling van romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. In de praktijk wordt dit doorgaans gestalte gegeven door de aanleg van grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen.

Een Franse tuin (Jardin à la Française) of baroktuin is een formele tuin die is aangelegd in een Franse stijl, naar model van de Italiaanse renaissance-tuin.

Klik hier voor meer informatie

Vanouds'buitenplaats', perceel, vaak gebruikt voor riddermatig goed, buitenhuis.

Gemetselde kelder, afgesloten door een bakstenen gewelf en overdekt met een dikke laag aarde, zodat een heuvel ontstond. In de ijskelder werden op buitenplaatsen stukken natuurijs opgeslagen die 's winters uit vijvers waren gehakt en 's zomers voor koeling werden gebruikt.

Bijgebouw van buitenplaats of groot stadshuis, waarin koetsen en paarden werden ondergebracht. Vaak woonde er ook personeel in.

Een landgoed is een gebied van meerdere hectares, met landerijen en tuinen en waar een buitenplaats, landhuis, een grote boerderij, kerk of kasteel op voorkomt.

Klik hier voor meer informatie

Aangelegde tuinen die bedoeld waren voor de teelt en bewaring van groenten en fruit voor jaarrond gebruik,

Plantenkas of serre, oorspronkelijk een langwerpig ondiep gebouw voor het onderbrengen van oranjebomen, algemeen broeikas voor tropische gewassen.

Bossen met het produceren van hout als voornaamste doel.

Fruitmuur van een halve steen dik op doorgaande golvende of slingerende plattegrond, bestaande uit regelmatig elkaar afwisselende cirkelsegmenten. De golvende vorm geeft stevigheid aan de dunne muur en vormt aan de zuidzijde beschutte warme plaatsen, waar kwetsbare lei- en klimgewassen kunnen groeien.

Tuinhuis waar men thee en andere dranken nuttig, vooral op buitenplaatsen in de omliggend thuin (veelal aan het water) gesitueerd.