Met deze tips maak je een uitvaart persoonlijk en uniek

Gerelateerd

Een uitvaart regelen voor een dierbare die je hebt verloren is niet makkelijk. Er komt een hoop bij kijken en je hebt maar een paar dagen, hooguit een week de tijd. Maar het regelen van een mooi en uniek afscheid kan ook een mooie en krachtige periode zijn. Met de volgende tips wil ik laten zien hoe je een uitvaart op mooie en simpele manieren echt uniek en persoonlijk maakt.

Werk samen en maak gebruik van elkaars kwaliteiten

Het regelen van een uitvaart vraagt veel van iemand, zeker als je het alleen doet. Vraag daarom hulp van familie en vrienden en regel het samen. Zo kan iedereen zich richten op een specifieke taak. Dit kan ook voor mooie momenten van verbintenis zorgen. Door met elkaar te zitten en te bedenken wat voor uitvaart het beste past bij de overledene en wat de mogelijkheden zijn. Bespreek met elkaar wat er met de as gebeurd als het om een crematie gaat. Wat voor muziek er afgespeeld wordt. Misschien zitten er in de familie wel getalenteerde muzikanten die je kunt vragen om het lievelingsnummer van de overledene in te studeren en te spelen. Ook al werk je met een klein budget, met wat creativiteit en samenwerking kun je alsnog een prachtig afscheid organiseren.

Betrek de gasten door ze iets kenmerkends te laten meenemen

Probeer de gasten bij de uitvaart te betrekken door ze iets mee te laten nemen of te laten dragen wat kenmerkend was voor de overledene. Hield degene bijvoorbeeld heel erg van een bepaalde kleur? Vraag de gasten dan om iets in die kleur aan te trekken of het als accent in hun kleding te verwerken. Was de overledene gek op een bepaalde soort bloemen? Deel dit dan met de gasten zodat ze daar rekening mee kunnen houden als ze een rouwboeket meenemen. Als iedereen een steentje bijdraagt maak je er met zijn allen echt iets bijzonders en persoonlijks van.

Schrijf een begrafenisspeech

De begrafenisspeech is vaak ook een mooi moment om het leven en karakter van de overledene op een creatieve manier te herdenken. Maak het jezelf echter niet te moeilijk. Begin gewoon bij het begin en schrijf eerst een ruwe versie, die je makkelijk kunt aanpassen. Verzamel anekdotes of typische uitspraken van de overledene en verwerk deze in je speech. Open de speech met een quote van zijn/haar favoriete schrijver of filosoof. Vertel over jouw persoonlijke herinneringen aan de overledene, over dingen die jullie samen hebben meegemaakt. Pak het moment om iets tegen de persoon in kwestie te zeggen wat je eigenlijk nooit hebt durven of kunnen zeggen (en bereid je voor op tranen). Een pakkende speech is eerlijk en gesproken vanuit het hart.

Anderen lazen ook