Home Tuin & Wonen Veilig je eigen dak bedekken 

Veilig je eigen dak bedekken 

0
Veilig je eigen dak bedekken 

Als je last hebt van lekkages of je dak hersteld moet worden, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk het dak opnieuw te bedekken. Dit om te voorkomen dat je te maken krijgt met waterschade. Waterschade kan zeer, maar dan ook zeer veel schade toebrengen aan je woning en inboedel. Je kan voor het bedekken van je dak een dakdekker inschakelen, maar het bedekken van je dak kan je ook prima zelf doen aangezien dit niet ingewikkeld is. Echter, het bedekken van je eigen dak kan wel zeer gevaarlijk zijn. Dit heeft te maken met dat je op een hoogte moet gaan werken. Daarnaast speelt het gereedschap hier ook een rol in. Hoe je op een veilige manier je eigen dak kunt bedekken, vind je in dit artikel. 

 

Zorg ervoor dat de ladder stevig op de grond staat 

Om op het dak te komen kan je indien nodig een hoogwerker huren. Mocht je een ladder thuis hebben staan dan voldoet dit in de meeste gevallen ook. Het huren van een hoogwerker brengt kosten met zich mee en dat is natuurlijk niet fijn. Wanneer je met een ladder op het dak wilt klimmen, dan is het belangrijk dat je de ladder goed bevestigd. Jaarlijks gebeuren er in Nederland namelijk duizenden ongelukken met een ladder. Hierdoor kan je lelijk ten val komen en in de ergste gevallen leidt het tot de dood. Controleer daarom altijd of de ladder stevig op de grond staat voordat je op de ladder klimt. 

 

Werk met handschoenen 

Het is verstandig om met handschoenen te werken als je je dak met EPDM op maat gaat bedekken. Je gaat namelijk met een gasbrander te werk om de EPDM dakbedekking en EPDM kit of lijm aan elkaar te hechten. Hierbij kan jij je handen verbranden en dat is natuurlijk niet bepaald fijn. Als je EPDM niet op maat hebt laten maken, dan moet je dit ook nog zelf doen. Hier heb je onder andere een stanleymes voor nodig. Door handschoenen te dragen bescherm je overigens ook je handen tegen het scherpe stanleymes. 

 

Ga niet met je kinderen het dakbedekking 

Veel ouders vinden het leuk om met hun kinderen te gaan klussen of sleutelen. Dat is begrijpelijk want het is goed voor de ontwikkeling van het kind, maar bij klussen zoals het bedekken van een dak is dit niet verstandig. Kinderen kunnen nog niet goed genoeg risico’s inschatten en kunnen dus sneller van het dak vallen, zichzelf snijden met een stanleymes of hun handen verbranden.