Waarom kiezen voor kunstgras

Gerelateerd

Mijn man is dol op tuinieren. Hele dagen kan hij buiten in de tuin bezig zijn en met zijn groene vingers de mooiste planten op de juiste plekjes poten. Hoe hij het steeds weer voor elkaar krijgt, weet ik niet, maar onze tuin ziet er steeds stralend uit. Behalve ons gras dan. Het gras is een doorn in ons oog. Ten eerste, omdat er door de vele warme zomers steeds meer kale, uitgedroogde plekken bijkomen, ten tweede, omdat de mollen hun weg banen door ons gazon en van die vervelende hoopjes achterlaten. Op zoek naar mogelijkheden om hier iets aan te doen, bedachten we dat kunstgras aanleggen misschien wel eens iets voor ons kon zijn. Het idee kunstgras gaf me altijd zo het gevoel van ‘nep’ gras. Maar het is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van echt gras. We hebben de koe bij de horens gevat en besloten dat kunstgras kopen genoeg voordelen heeft om dit gras het voordeel van de twijfel te geven.

Het aanleggen van kunstgras

Na de aanschaf van het kunstgras, kriebelden de vingers van mijn man natuurlijk om eraan te beginnen. Het leggen van het gras gebeurde in verschillen stappen. Eerst werd het oude gras verwijderd en de grond zoveel mogelijk geëgaliseerd. Na de egalisatie bracht hij een zandlaag van ongeveer 10 cm aan waarna dit ingewaterd werd en uitgevlakt. Dit laatste moest goed gebeuren want het kunstgras vormt zich naar de ondergrond. Tot zover lukte alles prima en vol goede moed ging hij verder met de volgende stap, het stabilisatiedoek leggen. De hoeken van het doek heeft hij vastgezet met een kunstgrashaak, zodat de wortels of het onkruid er niet doorkomen en er later bij het gebruik ervan geen deuken in het kunstgras komen. Eindelijk brak dan het moment aan dat hij het kunstgras mocht leggen. De oppervlakte van onze tuin is 10 bij 4 meter en de rol die we kochten, had precies deze afmetingen. Gelukkig, want als de tuin smaller was of groter dan kwam er natuurlijk wat knip en plakwerk bij kijken. Tenslotte heeft hij het kunstgras vastgezet met speciale haken die hij om de 50 cm langs de randen in de grasmat heeft geslagen. De missie is geslaagd.

De voordelen van kunstgras

Sinds de aanleg van het kunstgras genieten we er elke dag van. Het ziet heerlijk groen in de tuin en het kunstgras is heel onderhoudsvriendelijk. Je hebt er bijna geen omkijken naar. Af en toe verwijderen we wat bladeren, maar daar blijft het bij. Bovendien hebben we geen last meer van die vervelende molshopen. Kunstgras is volgens mij ook erg milieuvriendelijk, want er moet nooit gemaaid of gesproeid worden. Tijdens de zomermaanden is ons gras ontzettend mooi gebleven, geen kale plekken en ook niet verkleurd, ondanks dat het zwembad voor de kinderen erop heeft gestaan. Volgens de producent zouden weersomstandigheden geen enkele rol mogen spelen. Ook tijdens de wintermaanden met langdurige vorst beschadigt kunstgras niet, is ons beloofd. Dat wil dus zeggen dat het kunstgras ook nog eens duurzaam is.

Anderen lazen ook