Home Algemeen Waarom Volvo de veiligste auto\’s maakt

Waarom Volvo de veiligste auto\’s maakt

0
Waarom Volvo de veiligste auto\’s maakt

Veel automerken hebben een traditionele eigenschap die wordt toegeschreven aan de modellen. Soms is dat terecht, en soms is dat in mindere mate het geval. Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere technologie van Toyota, de vooroordelen over BMW-rijders, of de veiligheid van Volvo's. Die laatste eigenschap is bijzonder, omdat dit al vele tientallen jaren een begrip is. Het is natuurlijk een geweldige eigenschap om te hebben als auto, want botsingen met auto's leveren veel mensen letsel of erger op. Een auto die hier goed op gebouwd is, is haast oneindig waardevol. De vraag is dan ook, is Volvo echt zo veilig? Hoe komen zij aan die reputatie, en is het ook op cijfers gebaseerd? Op dit soort vragen geef ik hier een antwoord met een korte uitleg over de veiligheid van Volvo's.

Innovatie voor veiligheid

De meeste bedrijven, en zeker multinationals, hebben een missie als bedrijf. Dit wordt ook wel een Corporate Mission Statement genoemd. Dit gaat om een globale trend die men graag wil zien in het handelen van het bedrijf. Een soort filosofie waaruit ideeën over producten en diensten uit voort moeten vloeien. Voor Volvo is één van die mission statements innovatief en toonaangevend zijn als het om veiligheid gaat. Een goed voorbeeld hiervan is dat Volvo de driepuntsgordel heeft uitgevonden. Het zijn dit soort uitvindingen die ervoor zorgen dat men bij Volvo's aan veilige auto's denkt. Het is heel tekenend voor de mission statement van het bedrijf dat zij de technologie van de gordel vrij hebben gegeven zodat alle fabrikanten de gordel kunnen gebruiken. Naast dit soort uitvindingen en handelingen zijn er ook harde cijfers die aangeven dat Volvo's relatief erg veilig zijn.

De veiligste auto

Volvo heeft in 2002 een auto op de markt gebracht waarbij tot op heden in het Verenigd Koninkrijk nog geen enkele inzittende bij is omgekomen. De XC60 is dan ook een bijzonder veilige auto. Door de slimme plaatsing en afstelling van airbags en de kreukelzone is de auto zo veilig als het maar kan wanneer er een frontale of zijdelingse botsing plaatsvindt. De gordels zijn ook weer verbeterd, met een automatisch mechanisme dat een plotselinge voorwaartse beweging voorkomt. Bij crash-tests bleek dat bij een gemiddelde botsing maar liefst 98% van de gevallen een volwassene geen whiplash oploopt. Automatische remmen met bijbehorende sensoren en kleine stuurcorrecties zorgen ervoor dat de nieuwere modellen de hoogste score behalen tijdens de tests. Met dezelfde technologie en toewijding aan veiligheid zijn vergelijkbare modellen gemaakt. Zo kan je ook met een Volvo V70 occasion de kans op letsel minimaliseren!