Home Financieel Water besparen, zo doe je dat

Water besparen, zo doe je dat

0
Water besparen, zo doe je dat

Elke dag maken we gebruik van water: onder de douch, in de keuken, het toilet et cetera. Water is iets wat we nodig hebben en waar we niet zonder mee kunnen leven. Het houdt ons schoon en gehydrateerd. Iedere keer dat jij je flesje vult met water tikt aan. Men staat vaak niet stil bij de hoeveelheid water er op 1 dag verbruikt word. De water meter tikt aan terwijl jij in de douchecabine of achter een douchewand staat te niksen, want vaak hebben wij niet zoveel tijd nodig om te douchen. Schoon is schoon. Dus ben jij klaar met inzepen, haren wassen en afspoelen? Stap dan gelijk de douch uit. Ook bij het gebruik van de vaatwasser en wasmachine word er veel water gebruikt.

Tips voor waterbesparing in huis

Het waterverbruik is vooral in grote steden erg hoog, hier word er vaker gedoucht dan in de rest van het land. De gemiddelde tijd waarin wij onder de douche staan zijn 8,1 minuten. Dat kan een stuk korter en het waterbuik word hierdoor een stuk minder. Je kunt veel meer doen aan waterbesparing. Het douchen kan bijvoorbeeld al in 5 minuten. Gebruik de timer op je telefoon of koop een zandlopertje die waterbestendig is. Zo kun je makkelijk bijhouden wanneer je uit de douch kunt stappen. En probeer bij het poetsen van je tanden de kraan niet aan te laten staan. Door uw kranen te vervangen door moderne waterbesparende varianten, kunt u al 30 procent op uw waterverbruik bezuinigen.

Stop het onnodige

Nog een plek waar er veel water word verbruikt is de keuken, tijdens het koken of afwassen. Proberen tijdens het koken kleinere pannen te gebruiken. Hoe groter de pan, hoe meer water er gebruikt moet worden. Net als bij tandenpoetsen geldt er hetzelfde voor afwassen, probeer de kraan niet aan te laten staan wanneer niet nodig. Maak bijvoorbeeld eerst een klein sopje met afwasmiddel, door middel hiervan hoef je de kraan niet aan te hebben. En spoel vervolgens je afwas af met water uit de kraan. En als laatst een tip waar men vaak niet bij stil staat zijn lekkages. Bij een lekkage of lekkende leiding word er onnodig water verspilt wat moeilijk te voorkomen is als je die niet laat repareren. Dus gauw actie ondernemen als dit bij u het geval is.

Wees alert en sta stil bij je waterverbruik, zo hoef je daaraan niet onnodig veel geld uit te geven. Je bespaart niet alleen water maar ook geld.